• Nederlands
  • Simplified Chinese

Welkom op de website van het Inspraakorgaan Chinezen

 

Email:

Tel: 030-2232950
fax: 030-2382166

 

 
Persbericht van St. Consulto.

Verschillende partijen kondigen benefiet activiteiten aan voor “Digitale Cultuursensiviteit Kenniscentrum Ouderzorg Platform”

Op 20 april 2013 heeft de St. Consulto in samenwerking met Woongemeenschap Fook Sau, Alzheimer Nederland,  Auteur Dick Kits van het boek “Het Nieuwe Oud en Ray de Vries van FNV-jongeren vrijwilligers in Den Haag, een lezing georganiseerd. De lezing ging over de politiek, vrijwilligerswerk en de sociale cohesie in de Nederlandse maatschappij, met name op het gebied van ouderenziekte, zorg, woonbeleving, politiek, vrijwilligerswerk en het sociale cohesie in de Nederlandse maatschappij.op het gebied van ouderenziekte en zorg. De Stichting Consulto zet zich in voor maatschappelijke vraagstukken dat zich speelt in de Nederlandse samenleving. Vanwege de vergrijzing in Nederland hebben zij een aantal projecten opgestart. Centraal deze dag was Het Chinese Ouderen project onder leiding van Michael Choi. Het probleem van vergrijzing reikt echter verder dan de Chinese Gemeenschap in Nederland en daarom waren alle inwoners van Den Haag en geïnteresseerden in Nederland ook welkom bij deze lezing.

Een van de sprekers op de lezing was de heer Michiel den Oudsten van Alzheimer Nederland. Via een interactieve presentatie, legde hij uit wat de ziekte Alzheimer precies behelst, maar ook wanneer de ziekte kan voorkomen en hoe deze te herkennen is. Schokkend was het feit dat Alzheimer geen onderscheidt maakt tussen jongeren en ouderen. Een op de honderd jongeren in Nederland heeft de ziekte van Alzheimer. 

Een andere spreker, Dick Kits, gaf zijn visie over de verandering in de sociale cohesie in de Nederlandse samenleving en zette de vergrijzing in een ander perspectief.  Volgens de auteur is de vergrijzing niet louter een bedreiging, maar ook een kans. Vergrijzing zou zorgen voor een grotere vraag naar zorg, wat weer werkgelegenheid met zich mee brengt. Het negatieve beeld van de vergrijzing is dan vooral te wijten aan een achterhaald beeld dat men heeft van ouderen. Ouderen van nu zijn niet van plan om achter de geraniums hun leven te slijten, maar blijven actief en productief binnen de samenleving. Als deze nieuwe ouderen gemobiliseerd zouden kunnen worden om mee te helpen met het verzorgen van behoeftige ouderen, dan kunnen wij de rijzende zorgkosten beperken en het beeld van de vergrijzing zou volgens Dick Kits dan ook verbeteren.

Naast Michael Choi waren ook Nicole Chan en Nancy Chan namens St Consulto aanwezig. Zij kondigden de voorlopige conclusies van het onderzoek “Chinese Ouderen Project” aan inzake de leefomstandigheden van ouderen in Den Haag en Amsterdam. De voorlopige conclusie was dat de woonbeleving in Amsterdam hoger is dan Den Haag, terwijl Den Haag een hoger zorgbeleving heeft t.o.v. Amsterdam.  Het onderzoek is daarmee nog niet afgerond. Verdere resultaten zullen in een later stadium gepubliceerd worden.

Op basis van deze voorlopige conclusies heeft St. Consulto een lange termijn doel (droom) vastgesteld om een “Kleinschalig Aziatische Woon Zorg Community” op te zetten voor zowel Chinese ouderen als Nederlandse Ouderen die affiniteit hebben met de Aziatische cultuur. St. Consulto heeft tevens een korte termijn doel vastgesteld om een “Digitale Cultuursensiviteit Kenniscentrum Ouderzorg Platform” op te zetten voor alle kwetsbare Nederlanders dat in de lijn is met het omslagpunt in het welzijn branche en ouderenzorg beleid in Nederland.

De eerst volgende stap is dan ook meteen gezet. Tijdens de lezing heeft de heer Hemmy Wong namens Nederland Hong Kong Society Club, hun steun aan St. Consulto en hun plannen toegezegd, door middel van een fondswervingevenement in februari 2014 voor het project “Digitale Cultuursensiviteit Kenniscentrum Ouderzorg Platform”.

Naast de gast sprekers waren onder de genodigden tevens aanwezig; Catherine Abels (gemeente raadslid van Den Haag), Anna Hu (Inspraak Orgaan Chinezen), John Lie (Chinese Ondernemers Vereniging) en Vera Ho (GGD Amsterdam).

Door Michael Choi en Koon Wan Chan van St. Consulto . Voor vragen  kunt u contact opnemen met via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   

 

 

Galerij

Foto's 13-02-2009 050
 
 

Events Calendar

« < aug 2017 > »
Ma Di Wo Di Vr Zo Zo
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Latest Events

Agenda is leeg